Foto's
Je bent hier: Foto's oldtimermusea > Stoewer Museum

Stoewer Museum
4 november 2018

Delen

In een prachtige heuvelachtige omgeving, zo'n 15 kilometer ten noordoosten van Heidelberg, ligt het Duitse plaatsje Wald-Michelbach. In het midden van dit dorpje ligt het Stoewer museum. Het uit twee etages bestaande museum is in 2002 geopend en is gewijd aan het Duitse automerk, dat daarnaast ook typemachines, fietsen en naaimachines heeft gemaakt. In de kelder van het museum zijn tientallen typemachines, naaimachines en andere Stoewer gerelateerde voorwerpen te vinden. De begane grond laat de auto-geschiedenis van het merk zien. Er staan zes auto's opgesteld die gemaakt zijn tussen 1913 en 1939. Voor de individuele bezoeker is het museum elke eerste zondag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur geopend (met uitzondering van januari en februari); voor groepen kan het museum ook op andere tijden geopend worden. Voor wie van oldtimers houdt en in de buurt is, is het museum zeker een aanrader. Op de volgende foto's een impressie.

Stoewer werd in 1858 door Bernard Stoewer opgericht. In het begin werden naaimachines gemaakt, daarna vanaf 1893 fietsen en vanaf 1903 ook typemachines. In 1896 werd het bedrijf opgedeeld. Het ene deel concentreerde zich op het vervaardigen van naaimachines, typemachines en (brom)fietsen en het andere richtte zich op het bouwen van auto's, vrachtauto's en bussen. Tussen 1917 en 1926 bouwde dit deel van het bedrijf overigens ook tractoren. het bedrijf lag in de plaats Stettin in de voormalige Duitse provincie Pommeren.
In de jaren twintig kende het bedrijf zijn hoogtijdagen, toen het concurreerde met Mercedes-Benz en Horch om de gunsten van de kopers in het wat luxueuzere segment. Door de oorlog stopte de autoproductie, die na die oorlog niet meer werd hervat, omdat de fabriek op (inmiddels) Pools grondgebied was komen te liggen en de Russen alles in beslag hadden genomen. Pogingen om elders opnieuw te beginnen mislukten door de slechte gezondheidstoestand van de toenmalige directeur. Hij stierf in 1947 te Hamburg. Het betekende het definitieve einde van Stoewer.

Foto's door Patrick Beckers
4749 keer bekeken
terug naar overzicht
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Your Classic Car
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Metropole Classics (Druten)
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Leather Repair - reinigen, herstellen en behandelen van leer
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Leather Repair - reinigen, herstellen en behandelen van leer
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling