Foto's
Je bent hier: Foto's oldtimermusea > Rosengart Museum - Bedburg-Rath (D)

Rosengart Museum - Bedburg-Rath (D)
22 september 2018

Delen

In het Duitse dorpje Bedburg-Rath, gelegen tussen Düsseldorf en Keulen, bevindt zich een heel bijzonder automuseum. Een museum dat gewijd is aan een enkel automerk. Niet aan een bekend merk zoals Ford, Opel, VW of BMW, maar opgedragen aan een voor de meeste mensen onbekend Frans merk, Rosengart genaamd. Het museum met bijbehorende biertuin is het levenswerk van Karl-Heinz Bonk. Deze bijna 80-jarige Duitser begon in 1980 met verzamelen. Zijn passie leidde niet alleen tot het museum (sinds 1992), maar ook tot een eigen boek over het leven van Lucien Rosengart, de oprichter en naamgever van het automerk. Zo leren we dat Rosengart een fortuin vergaarde als uitvinder en met het aanvragen van patenten. Met zijn geld, contacten en kennis zorgde hij ervoor dat zowel Citroën als Peugeot een kleine honderd jaar geleden niet bankroet gingen. In 1927 begon Rosengart met het maken van een eigen auto. In het begin onder licentie van Austin en later van Adler. Tot 1955 liepen er Rosengarts van de band.
Bij een bezoek aan het museum zijn een kleine dertig Rosengarts te zien in een tot museum omgebouwde schuur uit de 12e eeuw. De auto's zelf zijn niet super bijzonder en verkochten destijds in kleine aantallen, maar het is vooral het verhaal erachter dat dit merk interessant maakt. De eigenaar kan dan ook bij elke auto een hele historie vertellen en wanneer u dat wilt, doet hij dat ook. Behalve de auto's bezit hij diverse andere zaken die met het automerk te maken hebben, van folders, via officiële documenten tot aan een borstbeeld van Lucien Rosengart toe. Deze stukken staan opgesteld in een speciale ruimte die alleen met de eigenaar zelf betreden kan worden en waarin ook schilderijen van Rosengart te zien zijn. Rosengart schilderde aan het einde van zijn leven. Hij werd uiteindelijk 95 jaar oud (1881-1976).
De heer Bonk leidt het museum in eigen beheer, zonder gemeente- of overheidssteun. Wanneer u dan ook een keer in de buurt van Düsseldorf of Keulen bent loont het zich om eens een kijkje te gaan nemen. De entree bedraagt € 4,-. Het museum is van 1 maart tot en met 30 november in de weekeinden en op Duitse feestdagen geopend tussen 11.00 en 18.00 uur. Groepsafspraken zijn eventueel ook buiten deze tijden mogelijk.

Foto's door Patrick Beckers
6640 keer bekeken
terug naar overzicht
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Auctim online auctions
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Waardetaxaties.nl - uw expert in taxeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling